Veelgestelde vragen

Algemene vragen

 Financiële vragen

 Vragen over het oppassen

 Procedurele vragen

 Wetgeving

 Overige vragen

Algemene vragen 

Wat is een oppas?

De oppas wordt aangenomen voor de opvang van uw kinderen. Een kinderoppas is iemand die voor korte tijd op uw kinderen past als u daarvoor niet in de gelegenheid bent.

Kan ik ook bij jullie terecht als ik aanvullende eisen voor mijn oppas heb?

Bij ons kunt u pas een oppas aanvragen als u staat ingeschreven op www.oppas-gezocht.com. Hier kunt u ook verschillende wensen doorgeven. Wij matchen u pas aan een oppas als deze aan al uw opgegeven eisen voldoet.

Hebben jullie altijd de geschikte oppas voor mij?

Bij www.oppas-gezocht.com staat een groot aantal oppassers voor u klaar. Wij gaan direct voor u op zoek naar een geschikte oppas als wij uw aanvraag hebben ontvangen. Wij laten het direct aan u weten als we een oppas hebben gevonden die aan uw eisen voldoet. Er is echter altijd een kans aanwezig dat wij op het moment van de aanvraag geen geschikte oppas voor u hebben. Dit hoort u in dat geval binnen elf werkdagen na het indienen van de aanvraag.

Wat als er geen klik is tussen de oppas, mij en mijn kind(eren)?

U ontvangt van ons garantie. Wanneer de oppas niet aan uw verwachtingen voldoet, kunt u dit bij ons aangeven. Wanneer u dit binnen een jaar doet dan gaan wij gratis voor u op zoek naar een vervangende oppas.

Waar moet ik op letten bij het aannemen van mijn oppas?

Omdat de oppas toch vaak alleen met uw kinderen achterblijft, wil je wel zeker weten dat het allemaal goed gaat. Daarom is het aan te raden om de volgende stappen te ondernemen:

 • Laat de oppas ook vooraf kennis maken met de kinderen. Op deze manier kunt u inschatten hoe de oppas met uw kinderen omgaat. Het is hierbij verstandig om de oppas een paar uur te laten proefdraaien met u erbij. Dit is een goede manier om te zien hoe de oppas met uw kinderen omgaat en u kunt gelijk alles uitleggen. 
 • Kijk naar de ervaring van de oppas en vraag hoe de oppas zou reageren in verschillende situaties (bijv. wat de oppas doet om de kinderen te disciplineren of te corrigeren). 
 • Luister goed naar uw eigen gevoel. Luister hier goed naar, als het niet klikt met de oppas laat het ons dan weten. Dan zoeken wij zo snel mogelijk een nieuwe oppas voor u. 

Hoe oud is de oppas?

De oppas is minimaal zestien jaar oud. 

Ik wil graag een ervaren hulp, kunnen jullie daarop selecteren?

Nee, wij selecteren niet op ervaring. Wij vinden het juist belangrijk dat iedereen een eerste kans krijgt. Door te selecteren op ervaring is het voor mensen die nog geen ervaring hebben ook niet mogelijk om ervaring met het werken als hulp te krijgen. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat ervaring niet de belangrijkste graadmeter is; er zijn onervaren hulpen die betere prestaties neerzetten dan hulpen met enkele jaren ervaring.

Wilt u toch een hulp met ervaring? Dan verwijzen wij u naar de website www.tophulp.nl. Op deze website vindt u enkel en alleen hulpen die hebben bewezen een tophulp te zijn.

Financiële vragen

Wat verdient een oppas?

U hoeft nog niets te betalen als u zich bij ons aanmeldt. U gaat pas betalen na het indienen van een aanvraag en als wij een oppas hebben gevonden die aan uw eisen voldoet. U betaalt dus helemaal niets als wij niemand vinden die aan uw criteria voldoet. U betaalt verder eenmalig een bemiddelingsbedrag als we iemand voor u hebben gevonden. Verder is er een standaardtarief van € 12,50 per uur dat u zelf aan de oppas betaalt. Er is een nachttarief afgesteld van € 12,50 per nacht.  

Wat valt er allemaal onder het uurtarief?

Onder het tarief van € 12,50 per uur valt de opvang van uw kinderen. Uw oppas past op uw kinderen als u hiervoor niet in de gelegenheid bent. Verder heeft de oppas in principe geen taken. Wanneer u wil dat uw oppas naast het oppassen ook wat huishoudelijke taken uitvoert, kunt u beter op zoek gaan naar een Soppas.

Moet ik mijn oppas ook vakantiegeld betalen?

Bij het uurtarief van € 12,50 zit het vakantiegeld inbegrepen. De oppas draagt indien nodig zelf belasting af. 

Hoe betaal ik mijn abonnement?

U betaalt de maandelijkse kosten via een automatische incasso. Wij zullen uiteraard nooit zonder uw toestemming geld van uw rekening afschrijven.

Ik heb nog geen oppas, moet ik al maandelijks betalen?

Nee. U betaalt pas als wij een hulp voor u hebben gevonden. Vanaf dat moment start uw abonnement.

Ik wil mijn abonnement opzeggen, hoe doe ik dat?

U sluit het abonnement altijd voor minimaal een jaar af. Na dit jaar kunt u uw abonnement per maand opzeggen. Dit doet u in uw persoonlijke account.

Vragen over het oppassen

Wat moet ik allemaal achterlaten voor de oppas?

Zorg ervoor dat wanneer de oppas komt dat er altijd een lijst aanwezig is met de standaardinformatie. Hierop kunt u informatie vermelden over:

 • Uw mobiele telefoonnummer; 
 • Het adres en de naam van de locatie waar u naartoe gaat;
 • Hoe laat u ongeveer terug bent; 
 • Wanneer u naar een concert of iets dergelijks bent, laat dan de stoelnummers achter zodat u in geval van nood makkelijk te vinden bent;
 • Het telefoonnummer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en dokter. 

Hoe kan ik het oppassen zo goed mogelijk laten verlopen?

 • Zorg voor een schone kamer als de oppasser komt. Als alles er schoon en verzorgd uit ziet, zal uw oppas het huis ook weer zo achterlaten; 
 • Zorg voor wat lekkers te eten en te drinken voor de oppas; 
 • Probeer ook echt thuis te komen op de tijd dat u dat beloofd heeft. Als dit niet lukt, laat dit dan tijdig aan de oppas weten; 
 • Als u thuiskomt, vraag altijd even aan de oppas hoe het is gegaan en of er problemen hebben plaatsgevonden. Vraag ook of de oppas nog vragen heeft; 
 • Vraag de volgende dag aan uw kinderen wat zij van de oppas vinden en of zij vinden dat hij/zij vaker mag komen. U kunt ook vragen wat ze het leukst en het meest vervelend vonden. Zo wordt het oppassen voor zowel uw kinderen als de oppas een stuk leuker! 

Waar moet ik duidelijke afspraken over maken met mijn oppas?

Maak met uw oppas duidelijke afspraken over:

 • Opvoedingsregels: bespreek goed met de oppas of de kinderen tv mogen kijken, of zij snoepjes mogen eten, buiten mogen spelen met vriendjes etc.; 
 • Afspraken m.b.t. de oppas: spreek duidelijk af of de oppas onder werktijd mag telefoneren, roken en bijvoorbeeld vrienden mag uitnodigen; 
 • Verwachte taken: het is belangrijk met de oppas duidelijk door te nemen wat zijn/haar taken zijn. Moet deze bijvoorbeeld ook de afwas doen en de kinderen naar bed brengen? 
 • Tijdsafspraken: spreek duidelijk af wanneer de oppas komt, zodat hier geen misverstanden over kunnen bestaan. 

Wat moet ik de oppas nog vertellen voor ik het huis verlaat?

Voordat u de kinderen alleen laat met de oppas is het verstandig nog een aantal dingen met de oppas door te nemen. Vraag daarvoor de oppas om 15/20 minuutjes eerder te komen, zodat u nog even wat laatste zaken met hem/haar kan doornemen. Zo kunt u nog even laten zien waar bijvoorbeeld het eten en drinken ligt en u kunt nog even doornemen hoe laat u precies thuis bent.

Procedurele vragen 

Waar kan ik terecht met een klacht?

Wij proberen u zo snel mogelijk te helpen als u een klacht heeft. Hiervoor kunt u dan contact met ons opnemen. Als u niet tevreden bent met onze afhandeling van uw klacht kunt u ons klachtenformulier invullen. De directie neemt de klacht dan in behandeling. 

Is er controle op de oppas?

Er vindt op drie momenten controle plaats op de oppas:

 •  Allereerst wordt de oppas bij inschrijving door ons gecontroleerd; 
 • Ten tweede proberen wij enkel te zoeken naar oppassers die aan uw wensen voldoen; 
 • Ten derde kunt u zelf de oppas controleren. Als wij iemand aan u gekoppeld hebben, ontvangt u ook gegevens van deze persoon. Als derde controlemoment kunt u zelf een afspraak maken met de oppas om te kijken of het klikt met de oppas. 

Wat moet ik doen als er sprake is van schade?

In geval van schade kunnen er twee dingen aan de hand zijn. De oppas kan zelf schade oplopen, maar deze kan ook schade veroorzaken aan uw interieur. Als opdrachtgever heeft u de verplichting te zorgen voor veilige werkomstandigheden.

Mocht uw oppas ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch schade oplopen, dan valt deze onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Als de oppas tijdens de werkzaamheden per ongeluk schade aanricht aan uw interieur of andere eigendommen valt dit onder uw aansprakelijkheid. 

In ons abonnement is vergoeding voor schade, ongevallen of diefstal opgenomen. U kunt een schadeclaim indienen via deze vergoeding.

Wetgeving

Wanneer moet ik mijn oppas aanmelden bij de Belastingdienst?

In verband met loonaangifte moet uw oppas zich in sommige gevallen aanmelden bij de Belastingdienst. Deze regeling geldt echter niet voor alle oppassen. U hoeft uw oppasser alleen aan te melden als uw oppas meer dan drie dagen per week voor u werkt en als jullie een arbeidsovereenkomst hebben.
De oppas is vrijgesteld van belasting als hij/zij minder dan drie dagen per week werkt. De oppas hoeft dan dus geen btw te heffen en hoeft niet ingeschreven te worden bij de KvK. Wel moet hij/zij het inkomen doorgeven aan de Belastingdienst.

Overige vragen 

Ik wil vrienden graag een oppas cadeau geven, dan kunnen zij ook een keer een avondje weg. Kan dat?

Ja, dat kan zeker, wij raden u dan wel aan om dit via www.schoonmaaksterkado.nl te regelen.